În timp ce Indicele Standard & Poor's 500 (NYSE: SPY) a crescut cu mai mult de 30%, fondul de tranzacționare pentru aur, SPDR Gold Trust (NYSE: GLD), a scăzut cu aproape 30%.

Nu a fost mai bine pentru companiile din acest sector: Goldcorp (NYSE: GG), cea mai mare companie din lume, tranzacționată la nivel public în acest sector, în funcție de capitalizarea pieței, a scăzut cu mai mult de 40% In aceeasi perioada, Newmont Mining (NYSE: NEW), o alta firma importanta din acest sector, a scazut cu aproape 50%.

Acest lucru nu a fost un an bun pentru aur.

Înțelegeți aurul dacă intenționați să investiți în el

Pentru cei care doresc să profite de la cumpărarea și vânzarea de aur, înțelegerea naturii activului este imperativă.

Spre deosebire de companii precum Wal-Mart (NYSE: WMT) sau PepsiCo (NYSE: PEP), aurul nu este o investiție. Există puține cereri de aur în funcțiile economiei. Nu este ca un metal industrial, cum ar fi cărbunele sau cuprul. Chiar și argintul are o utilizare industrială mult mai mare decât aurul. De departe, marea majoritate a metalului galben este achiziționată pentru rolul său de activ al unui paradis sigur sau pentru utilizarea în obiecte decorative precum bijuteriile.

Aceasta înseamnă că atunci când nu există încredere într-o economie, prețul aurului crește. Acest lucru rezultă din faptul că aurul este în cerere din cauza banilor de hârtie care scad în valoare. Asta se întâmplă atunci când inflația se instalează pentru o economie. Asta face ca cumpărătorii să preferă banii galbeni de metal galben. Nu există nicio justificare economică sau financiară pentru aceasta, deoarece monedele de aur și fiat au valoarea care le este atribuită fiecăruia ca mijloc de schimb.

Oamenii cred doar că activele grele, cum ar fi aurul, au mai multă valoare în momente grele, deoarece sunt tangibile (adică poți ține o mână de aur în mâna ta), față de lucruri ca banii de hârtie, care merită doar ceea ce guvernul spune că sunt in valoare de. În realitate, însă, banii de hârtie și aurul sunt foarte asemănătoare.

Poti profita de aur?

Mulți au profitat de cumpărarea și vânzarea de aur, dar poate fi o cădere ciudată datorită modului în care prețul metalului galben fluctuează ca răspuns la evenimentele economice și politice.

Anul acesta a fost cel mai grav din 1981 pentru metalul galben, economiile revenind din Marea Recesiune. Spre deosebire de Wal-Mart sau PepsiCo, metalul galben nu plătește un dividend. Cumpărarea de aur este un caz clasic în "banii morți" care investesc. Există stocuri în industria aurului, precum Goldcorp și Yamana Gold (NYSE: AUY) care plătesc dividende.

Aurul nu este o exploatație pe termen lung, cum ar fi PepsiCo sau Wal-Mart.

Este pentru cei cărora le place să comercializeze, mai degrabă decât să cumpere pe termen lung. Ca multe clase de mărfuri, poate fi foarte volatilă. Acest lucru nu se întâmplă cu greu în cazul Wal-Mart, care are o beta de 0,42 și PepsiCo, care are o beta de 0,41. Cu acele beta-uri scăzute, prețurile acțiunilor PepsiCo și Wal-Mart se deplasează în sus și în jos cu mai puțin de jumătate față de piața bursieră în ansamblu.

Aurul poate fi păstrat pe termen lung, dacă există dorința de diversitate într-un portofoliu prin includerea exploatațiilor de metale prețioase. Dar nu ar trebui să constituie baza unui portofoliu pentru un investitor. Prea multă valoare se bazează pe caracteristici speculative, mai degrabă decât pe baza unei cereri economice fundamentale.

Unde vedeți că aurul va merge în 2014?

Sfaturi De Top:
Comentarii: